Zamienniki jajek

Alergia na jaja, dieta wegańska, laktoowowegetariańska lub laktowegetariańska. W tych dietach nie powinny znaleźć się jajka, dlatego przygotowałam dla Was listę zamienników i sposób wykorzystania ich w codziennej kuchni.

Gdy masz zdiagnozowaną alergię wszystkie produkty zawierające ten składnik powinny być wyeliminowane. Nie można również stosować jaj gęsich, kaczych, przepiórczych, indyczych. Ich obecność, może zostać wykorzystana do produkcji: makaronów, zapiekanek, pieczywa tostowego, sucharów, sosów i wielu innych dań gotowych z mięsa, ryb czy deserów.

Czytając etykietę mogą być oznaczone jako:

  • jajka,
  • żółtka jaja,
  • białka jaj,
  • izolaty białkowe,
  • proteiny pochodzenia zwierzęcego,
  • owoalbumina,
  • owomucyna,
  • owomukoid,
  • owotransferyna,
  • lecytyna z jaj (E322),
  • lizozym (E1105).

Szczególnie należy zwrócić uwagę na żywność która sprzedawana jest luzem oraz wyroby garmażeryjne.

Sprzedawca powinien posiadać wiedzę z zakresu obecnych alergenów w danym produkcie na podstawie karty produktu.

Tofu 1/2 szklanki= 1 jajo

Możesz wykorzystać je do przygotowania „tofucznicy” z dodatkiem ulubionych dodatków np. suszonych pomidorów. Jajeczny smak dopełni czarna sól kala namak. Gdy zależy Ci na pięknym kolorze dodaj kurkumy.

Pyszny będzie też sernik z tofu. Jestem pewna że zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości 🙂

Awokado 1 szt. = 1 jajo

Może zastąpić jako w sałatce lub na kanapce. Zblendowany mus dodany do omleta wzbogaci jego charakterystyczny smak.

Jogurt sojowy 1/2 szklanki = 1 jajo

Dodaj je do ciasta kruchego, babeczek.

Dojrzały banan 1/2 szt. lub mus jabłkowy 1/4 szklanki

Jeżeli zależy Ci aby ciasto, racuszki i placuszki były wilgotne dodatek będzie idealny.

Siemię lniane zmielone 1 łyżka + 3 łyżki wody

Utworzy kleistą konsystencję. Aby nadać puszystości wyrobom użyj tzw. aquafaba (zalewa z puszki po cieciorce).

Nasiona chia 1 łyżka+ 1/3 szklanki wody

Desery i koktajle nabiorą gęstej konsystencji a wypiekach zwiąże składniki. Przed użyciem wymieszane nasiona pozostaw do napęcznienia.

Aquafaba 1 łyżka = 1 jajko

Beza,biszkopt, omlet, rośliny majonez. Dzięki niej wytworzysz puszystą pianę.

Jako spulchniaczy możesz użyć również wody mineralnej, sody, proszku do pieczenia.