Truskawkowy zawrót głowy.

Sezon na truskawki w pełni warto więc wykorzystać ten smakowity owoc w swoim codziennym menu.
Polska truskawka charakteryzuje się niezwykłymi walorami smakowymi ale również bogactwem składników przyczyniających się dla naszego zdrowia.
Zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka wynosi około 35-70 mg/dobę.
100 g świeżego produktu może dostarczyć 50 do 100% zapotrzebowania na tą witaminę, natomiast produkt mrożony już tylko 40 do 50% zapotrzebowania. Witamina ta jest niezwykle wrażliwa na działania światła i temperatury dlatego istotne jest spożywanie produktów na bazie truskawek o jak najmniejszym stopniu przetworzenia.
Truskawki mogą stanowić profilaktykę chorób nowotworowych dzięki swej zawartości bioaktywnych substancji. Zawarte w nich antocyjany działają jako przeciwutleniacze. Kwas elagowy zmniejsza wzrost guzów i obniża tworzenie komórek nowotworowych.
Błonnik skraca czas pasażu jelitowego dzięki czemu owoc ten wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Enzym bromelina rozkłada białka wspomagają procesy trawienia oraz spalania tłuszczu. Kwercytyna zmniejsza stany zapalne obniża poziom „złego cholesterolu”

Zawartość w 100g produktu:
Energia 33 kcal
Białko 0,7 g
Tłuszcz 0,4 g
węglowodany 7,6 g
błonnik pokarmowy 1,8 g

Indeks glikemiczny 40, nie powoduje nagłego wzrostu insuliny we krwi dzięki czemu może być spożywany przez osoby z cukrzycą, oczywiście w umiarkowanych ilościach.