Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym.


 20 min

2 porcje


Składniki

  • 100 g chudej szynki lub prościutto
  • 100 g słodkiej papryki
  • 200 g gotowego makaronu tagliatelle
  • 150 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g szalotki
  • sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie

  • Obraną szalotkę pokrój i usmaż na oliwie.
  • Dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, podsmaż.
  • Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  • Odcedź i przełóż na patelnię, dodaj pokrojoną paprykę.
  • Zalej całość śmietaną, dodaj świeżo mielony pieprz oraz rozmaryn.
  • Mieszając zredukuj śmietanę aby powstał sos.
  • Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
  • Dla wzbogacenia smaku możesz posypać potrawę parmezanem.