Syndrom TOFI. Dlaczego warto dokonywać analizy składu ciała?

Dokonując analizy składu ciała swoich pacjentów, mam możliwość poznania szczegółowych parametrów tj. zawartość wody w organizmie, białka, substancji mineralnych oraz tłuszczu. Wskaźniki te ściśle korelują ze zdrowiem. Analiza ta jest bardzo ważnym elementem prewencyjnym chorób. Sam pomiar masy ciała nie jest wskaźnikiem zdrowia. W ten sposób nie jesteśmy w stanie rozróżnić ile kilogramów stanowią, beztłuszczowa masa ciała a ile tłuszcz. Wśród pacjentów może występować syndrom „TOFI” (thin outside- fat inside) czyli szczupły na zewnątrz , otyły w środku. Osoby z pozoru szczupłe mają zmagazynowane nadmiar tkanki tłuszczowej, między narządami, tkanką mięśniową lub w samych organach. Mała zawartość tkanki podskórnej sprawia, że osoby szczupłe są nieświadome konsekwencji zdrowotnych, co więcej są zadowolone ze swojego wyglądu ponieważ nic nie wzbudza ich podejrzeń. Wewnętrzna otyłość zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycę typu 2, a nawet zawał.
Pamiętajmy że masa ciała jaką wskazuje tradycyjna waga to nie wszystko.