Sałatka brokułowa z soczewicą i szpinakiem

wegańskie wegańskie

bez jaj bez jaj

bezglutenowe bezglutenowe

bez laktozy bez laktozy

bez mięsa wegetariańskie


20min

3porcje


Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy

Przygotowanie

  • Brokuła podziel na mniejsze różyczki.
  • Ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  • Zahartuj w zimnej wodzie.
  • Soczewicę opłucz, wsyp do miski, dodaj odcedzone brokuły, liście szpinaku, pokrojone pomidorki.
  • Orzeszki upraż na suchej patelni dodaj do sałatki.
  • Całość skrop oliwą posyp świeżo mielonym pieprzem.