Rozgrzewająca zupa marchewkowa

wegańskie wegańskie

bez jaj bez jaj

bezglutenowe bezglutenowe

Marchew jest cenionym źródłem prowitaminy A- karotenoidów. Witamina A pełni bardzo ważną funkcję w procesie widzenia. Bierze udział w tworzeniu nowych komórek oraz ich wzrostu. Wzmacnia układ immunologiczny. Niedobór prowadzi do suchości i zgrubienia spojówek, upośledzenia wzroku. Deficyt wywołuje nadmierne rogowacenie skóry, suchość i łuszczenie. Wchłanianie jej jest zależne od obecności tłuszczu w pożywieniu.


40min

5


Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie

  • Marchewki, pomarańczę, cebulę i imbir obierz.
  • Marchewki i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Imbir posiekaj.
  • Na rozgrzany olej wsyp marchewki, cebulę i imbir. Podsmaż przez minutę, ciągle mieszając, a następnie zalej warzywa wodą.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy i przelej z miąższem do zupy.
  • Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 30 minut. Zdejmij z palnika. Dodaj cynamon, następnie zblenduj całość na krem.