Rozgrzewająca konfitura z pigwy

wegańskie wegańskie

bez jaj bez jaj

bezglutenowe bezglutenowe

bez laktozy bez laktozy

bez mięsa wegetariańskie

Rozgrzewająca konfitura z pigwy jest idealna na chłodne wieczory

Wartość odżywcza na 100g 50 KCAL B: 0,5g, T: 0,1g W: 22g WW: 2


3h


Składniki

  • 2kg pigwy
  • 250g ksylitolu
  • 500g pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6szt goździków

Przygotowanie

  • Umyj owoce, obierz i usuń gniazda nasienne.
  • Pokrojone pigwy zasyp ksylitolem i odstaw aby puściły sok.
  • Gotuj na małym ogniu z dodatkiem przypraw aż będzie miękka, pod koniec dodaj sok z wyciśniętych pomarańczy i cytryny.
  • Przekładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć szczelnie.
  • Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni przez 15 minut.
  • Ustawiaj na ścierce do góry dnem do wystudzenia.