




Rozgrzewająca konfitura z pigwy jest idealna na chłodne wieczory
Wartość odżywcza na 100g 50 KCAL B: 0,5g, T: 0,1g W: 22g WW: 2


3h
Składniki
- 2kg pigwy
- 250g ksylitolu
- 500g pomarańczy
- 1 cytryna
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6szt goździków
Przygotowanie
- Umyj owoce, obierz i usuń gniazda nasienne.
- Pokrojone pigwy zasyp ksylitolem i odstaw aby puściły sok.
- Gotuj na małym ogniu z dodatkiem przypraw aż będzie miękka, pod koniec dodaj sok z wyciśniętych pomarańczy i cytryny.
- Przekładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć szczelnie.
- Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni przez 15 minut.
- Ustawiaj na ścierce do góry dnem do wystudzenia.