Owoc ten charakteryzuje się bogactwem witaminy C (15mg w 100g). Obfituje również w wapń, żelazo, potas, wit. B1, B2, PP, A.
Owoc ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby dlatego też polecany jest osobom które zażywają duże ilości leków. Wykorzystuje się go również w celu wzmocnienia odporności w okresie przeziębień lub w połączeniu z miodem na suchy kaszel.
Stosuje się go w celu pobudzenia apetytu, czy w problemach żołądkowo- jelitowych (niestrawność, wymioty, biegunki).
Dzięki dużej zawartości pektyn wiąże szkodliwe substancje w świetle jelit (toksyny, metale ciężkie), obniża cholesterol a także poziom glukozy we krwi (największa ich ilość zawarta jest w skórce). Występujące polifenole wspomagają zwalczanie wolnych rodników które przeciwdziałają procesom nowotworowym.
Udowodniono również że działa uspokajająco, antydepresyjnie.
Chcesz wiedzieć jak przygotować konfiturę z pigwy ? Zapraszam po przepis 🙂