Alergia na jaja, dieta wegańska, laktoowowegetariańska lub laktowegetariańska. W tych dietach nie powinny znaleźć się jajka, dlatego przygotowałam dla Was listę zamienników i sposób wykorzystania ich w codziennej kuchni.
Gdy masz zdiagnozowaną alergię wszystkie produkty zawierające ten składnik powinny być wyeliminowane. Nie można również stosować jaj gęsich, kaczych, przepiórczych, indyczych. Ich obecność, może zostać wykorzystana do produkcji: makaronów, zapiekanek, pieczywa tostowego, sucharów, sosów i wielu innych dań gotowych z mięsa, ryb czy deserów.
Czytając etykietę mogą być oznaczone jako:
- jajka,
- żółtka jaja,
- białka jaj,
- izolaty białkowe,
- proteiny pochodzenia zwierzęcego,
- owoalbumina,
- owomucyna,
- owomukoid,
- owotransferyna,
- lecytyna z jaj (E322),
- lizozym (E1105).
Szczególnie należy zwrócić uwagę na żywność która sprzedawana jest luzem oraz wyroby garmażeryjne.
Sprzedawca powinien posiadać wiedzę z zakresu obecnych alergenów w danym produkcie na podstawie karty produktu.
Tofu 1/2 szklanki= 1 jajo
Możesz wykorzystać je do przygotowania „tofucznicy” z dodatkiem ulubionych dodatków np. suszonych pomidorów. Jajeczny smak dopełni czarna sól kala namak. Gdy zależy Ci na pięknym kolorze dodaj kurkumy.
Pyszny będzie też sernik z tofu. Jestem pewna że zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości 🙂
Awokado 1 szt. = 1 jajo
Może zastąpić jako w sałatce lub na kanapce. Zblendowany mus dodany do omleta wzbogaci jego charakterystyczny smak.
Jogurt sojowy 1/2 szklanki = 1 jajo
Dodaj je do ciasta kruchego, babeczek.
Dojrzały banan 1/2 szt. lub mus jabłkowy 1/4 szklanki
Jeżeli zależy Ci aby ciasto, racuszki i placuszki były wilgotne dodatek będzie idealny.
Siemię lniane zmielone 1 łyżka + 3 łyżki wody
Utworzy kleistą konsystencję. Aby nadać puszystości wyrobom użyj tzw. aquafaba (zalewa z puszki po cieciorce).
Nasiona chia 1 łyżka+ 1/3 szklanki wody
Desery i koktajle nabiorą gęstej konsystencji a wypiekach zwiąże składniki. Przed użyciem wymieszane nasiona pozostaw do napęcznienia.
Aquafaba 1 łyżka = 1 jajko
Beza,biszkopt, omlet, rośliny majonez. Dzięki niej wytworzysz puszystą pianę.
Jako spulchniaczy możesz użyć również wody mineralnej, sody, proszku do pieczenia.