Sernik na zimno


40min+ chłodzenie

8 porcji


Składniki

  • 2 paczki herbatników pełnoziarnistych
  • 3 białka z jajek
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 450 g białego sera zmielonego
  • lub naturalnego serka homogenizowanego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki likieru Irish Cream
  • kakao lub cynamon do posypania

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki włóż do woreczka i rozgnieć tłuczkiem.
  • Kruszonkę z herbatników umieść na dnie formy.
  • Ubij jedno białko, rozsmaruj na spodzie i upiecz około 15 minut aż się zrumieni.
  • Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
  • W misce wymieszaj ser z jogurtem, likierem oraz cukrem.
  • Ubij pozostałe białka, dodaj ser i delikatnie wymieszaj z żelatyną.
  • Masę przełóż do formy.
  • Schładzaj około 3 godzin.
  • Podawaj posypane kakao lub cynamonem.